Koppelingen - BRP-koppeling via GBA-V synchroniseren

Laatst bijgewerkt ongeveer een jaar

Veel gemeenten hebben inmiddels Procura Verkiezingen gekoppeld aan het datadistributiesysteem/makelaar binnen de gemeente. Normaal gesproken worden alleen gegevens van personen die voorkomen in het gegevensmagazijn van de gemeente gesynchroniseerd met Procura Verkiezingen. Als een persoon niet in het gegevensmagazijn voorkomt, dan wordt deze in Procura Verkiezingen als "niet gevonden" getoond.
Gemeenten hebben ons nogal eens gevraagd of ook de GBA-V niet bevraagd kan worden. Logischerwijs wil men dit om de synchronisatie volledig te kunnen uitvoeren.
Wij kunnen (mogen) echter niet zelf de GBA-V bevragen. Dit is functionaliteit die het datadistributiesysteem/makelaar kan bieden.
Zowel PinkRoccade als Centric ondersteunen de zogenaamde Integrale Zoekvraag (van Vicrea is ons dat niet bekend, maar we gaan er vanuit dat zij dit ook (kunnen) ondersteunen).
De integrale zoekvraag houdt praktisch in dat als een persoon niet lokaal wordt gevonden er wordt doorgezocht in de GBA-V. De vraag/antwoord-uitwisseling met Procura Verkiezingen blijft hetzelfde.

Onlangs heeft het RvIG een toelichting op de wijzigingen in de GABA-autorisatie gegeven en daarin is expliciet een passage over het bevragen van de GBA-V opgenomen voor het actualiseren van gegevens van stembureauleden. Dit is niet toegestaan. Denk er overigens aan dat bevraging van het gegevensmagazijn wel kan, maar dat de gemeente dit wel in haar privacy-verordening/regeling heeft opgenomen. De toelichting van RvIG is als bijlage bij dit artikel opgenomen.
Toelichting op wijzigingen in de GABA autorisatie.pdf 98.6 KB