Koppelingen - BRP-koppeling inrichten

Laatst bijgewerkt ongeveer een maand

Procura Verkiezingen voorziet in een mogelijkheid tot het koppelen met uw lokale BRP (gegevensmagazijn). Uitgezonderd de implementatiekosten is deze functionaliteit inbegrepen bij de licentiekosten (voor wat betreft Procura).

De aansluittoetsen zijn succesvol afgerond voor gegevensmagazijnen van Pink Roccade en Centric. Dat betekent dat gemeenten met een van deze leveranciers over kan gaan tot het inrichten van de BRP-koppeling.

Dit artikel omschrijft enkel de BRP koppeling configuratie vanuit Procura Verkiezingen. Alvorens u start met het configureren van het gegevensmagazijn, dient u contact op te nemen met de beheerder van het gegevensmagazijn.
 Via de koppeling wordt gecommuniceerd op basis van een synchroon StUF-BG 0310 vraagbericht en de controle vindt plaats aan de hand van het BSN. Aan dit artikel is een voorbeeldbericht toegevoegd.
Voorbeeld synchroon StUF-BG 0310 bericht:
procura-verkiezingen-nps-lv01.xml 3.76 KB

Vanuit de applicatie dient, via één van de IP-adressen van uw Gemnet of Diginetwerk verbinding (let op: niet XX.XXX.X.254), een verbinding te worden opgezet met het gegevensmagazijn. Het verkeer dient hiervoor via de Gemnet of Diginetwerk gateway van de gemeente doorgerouteerd te worden naar het gegevensmagazijn (zie hoofdstuk: #aanvullende informatie).

In de Procura Verkiezingen applicatie moeten enkele instellingen worden opgevoerd en een certificaat worden aangemaakt of worden geupload (zie voorbeeld hieronder). Dit is ook afhankelijk van de wensen van de leverancier van het gegevensmagazijn.

NAW synchronisatie inschakelen

Het beschikbaar maken van de NAW synchronisatie functionaliteit gaat via Beheer > Algemene instellingen > Algemene instellingen. Selecteer “NAW synchronisatie” en druk op Toepassen

image.png 82.63 KB

Het scherm wordt herladen en in het menu verschijnt de menuoptie “NAW synchronisatie”.

image.png 65.38 KB

Instellingen NAW synchronisatie - Certificaten

Indien een certificaat noodzakelijk is voor de koppeling, dan kan deze via de instellingen worden aangemaakt/toegevoegd .

image.png 17.2 KB
Bestaand certificaat uploaden
Via Bestaand certificaat uploaden kunt u een bestaand certificaat (pkcs 12 archive) uploaden.
image.png 23.61 KB

Nieuw certificaat genereren
Via de applicatie kan ook een nieuw certificaat worden aangemaakt.
image.png 39.86 KB

Benodigde rubrieken ten behoeve van het aanmaken van het certificaat:
Certificaat
  • Geldig vanaf: geldigheidsdatum vanaf
  • Geldig tot: geldigheidsdatum tot
  • Land: Land van het certificaat
  • Provincie: Provincie van het certificaat
  • Plaats:  Plaats van het certificaat
  • Organisatienaam:  Gemeentenaam
  • Organisatie eenheid: Naam van bijvoorbeeld de afdeling
  • Domein: naam van het domein (bijvoorbeeld <gemeentenaam>-brp-pv)
Opslag
  • Gemeente: Naam van de gemeente.
  • Naam: Naam van het certificaat voor weergave.

Na de generatie van het certificaat, kan het certificaat (publieke gedeelte) worden gedownload om aan te leveren aan de beheerder van het gegevensmagazijn. Optioneel kan het bestand met het certificaat worden beveiligd met een wachtwoord.

6-certzip.png 81.29 KB

Instellingen NAW synchronisatie – Instellingen gegevensmagazijn

De configuratie van de stuurgegevens voor de koppeling met het gegevensmagazijn worden in het tabblad “Instellingen gegevensmagazijn” beheerd.

Deze bestaan uit de volgende rubrieken:
  • Certificaat: Selecteer het gewenste certifcaat (eerder aangemaakt of geupload)
  • Gebruiker in vraagbericht: Gebruiker meesturen in het vraagbericht
  • Zender organisatie: Zendende organisatie conform configuratie gegevensmagazijn
  • Zender applicatie: Zendende applicatie conform configuratie gegevensmagazijn
  • Zender administratie:  Zendende administratie conform configuratie gegevensmagazijn
  • Ontvanger organisatie: Ontvangende organisatie conform configuratie gegevensmagazijn
  • Ontvanger applicatie: Ontvangende appllicatie conform configuratie gegevensmagazijn
  • Ontvanger administratie: Ontvangende administratie conform configuratie gegevensmagazijn
  • Endpoint adres:   URL naar het gegevens magazijn.
Let op: het eerste gedeelte van de URL dient te wijzen naar één van de IP-adressen of de dns-naam van uw Gemnet of Diginetwerk verbinding
Let op: niet XX.XXX.X.254
 Via “Test NAW synchronisatie” kan de koppeling getest worden door het invullen van een bsn dat bekend is binnen het gegevensmagazijn.
7-test.png 95.42 KB

Aanvullende informatie

Procura Verkiezingen opereert binnen Gemnet en Diginetwerk. Binnen deze netwerken is geen directe koppeling met het Internet of uw gemeentelijke netwerk.  U zult extra acties moeten ondernemen in uw netwerk en/of firewall om een BRP-koppeling vanuit Procura Verkiezingen  mogelijk te maken met/naar uw gegevensmagazijn.

De netwerkbeheerder van uw gemeente zal deze acties voor uw gemeente moeten uitvoeren:
  •  Bij het Endpoint dient het adres of de dns-naam van de Gemnet of Diginetwerk verbinding van de gemeente ingevuld te worden als onderdeel van de url
    Let op: niet XX.XXX.X.254
  • Als poort kan er gebruik worden gemaakt van 443 of 8443.
  • Controleer of het verkeer over de betreffende poort doorgelaten wordt door de gemeentelijke firewall.
  • De vraagberichten van Procura Verkiezingen worden vanaf IP-adres 10.251.1.6 (Gemnet) of 95.152.165.226 (Diginetwerk) verzonden
  • naar het Endpoint adres op poort 443 of 8443
  • Vanaf de gemeentelijke gateway dient dit verkeer door-gerouteerd te worden naar het gegevensmagazijn (en het gewenste poort nummer).