Correspondentie - Tekst en afbeeldingen positioneren

Laatst bijgewerkt 5 maanden

In dit artikel behandelen wij hoe we de positie van specifieke stukken tekst of afbeeldingen aan kunnen passen binnen een sjabloon
In het geval u tekst of afbeeldingen op een specifieke plaatst wenst te positioneren in een sjabloon, of extra witruimte wenst te creëren binnen de pagina's, dan kan dat met hulp van tabellen. Wij gaan in dit voorbeeld een witruimte aan de linkerkant maken en een stuk tekst in het midden plaatsen. Tenslotte plaatsen we een stuk tekst aan de rechterkant van het document.

Op en Procura Verkiezingen en navigeer naar Beheer > Sjablonen > Formulier sjablonen  Open het een formulier sjabloon waarvan u de opmaak wenst aan te passen. In dit voorbeeld hebben we een nieuw sjabloon gemaakt en daar alvast de volgende tekst getypt:
image.png 81.24 KB

In bovenstaand voorbeeld staan blokken met tekst. Het eerste gedeelte van de zin willen we iets van de linkerkantlijn af positioneren en het tweede gedeelte willen we zoveel mogelijk aan de rechterkant positioneren. De twee zinnen staan de huidige vorm op één regel en volledig links uitgelijnd. Om de positie aan te passen kunnen we gebruik maken van tabellen om de exacte positie vast te leggen. Klik daarom op de knop Tabel
pasted-file-2.png 28.59 KB

Een popup verschijnt in beeld. Voor dit voorbeeld hebben we 1 rij nodig en 3 kolommen.  De eerste kolom gebruiken we als lege kolom voor de witruimte. In de overige twee kolommen plaatsen we de twee zinnen.
De breedte van de tabellen zetten we op 100% en de randdikte laten we voorlopig op 1 (pixel) staan. Klik daarna op Ok

pasted-file-3.png 23.99 KB

Er is nu een tabel met drie kolommen toegevoegd aan het sjabloon.

Let op: vergeet niet om het %-teken te typen bij het instellen van Breedte
pasted-file-4.png 50.42 KB

Ga met uw muis naar de eerste cel en geef een rechtermuisklik. Ga nu naar Cel > Celeigenschappen
pasted-file-6.png 68.57 KB

Een popup verschijnt in beeld. Geef bij Breedte 20% aan en klik op Ok
pasted-file-7.png 26.06 KB

Herhaal deze stap voor de tweede en derde kolom. Geef bij de tweede kolom een breedte op van 60% op en bij de laatste kolom een Breedte 40%

pasted-file-8.png 54.55 KB
Selecteer nu de tekst benaamd ‘<Deze tekst 20% van de kantlijn>’ en druk op Knippen (CTRL+X)
pasted-file-9.png 49.78 KB

Ga nu met de muis naar de tweede kolom en druk op Plakken (CTRL+V)

Herhaal deze procedure voor de tweede zin en plak deze in de laatste cel. Het sjabloon ziet er nu als volgt uit.
pasted-file-10.png 50.4 KB

Klik vervolgens op Toon voorbeeld (Pdf) en controleer of de uitlijning naar wens is. Druk het voorbeeld af en controleer of het voorbeeld ook op papier naar wens is.

Indien u een aanpassing wenst door te voeren, dan kunt u met de Breedte van de cellen spelen totdat u het juiste resultaat heeft behaald. Let er wel op dat de som van de kolommen altijd niet de 100% overschrijdt. In dit voorbeeld hebben wij 1e kolom 20% + 2e kolom 60% + 3e kolom 40% = 100%

Als het resultaat naar wens is kunnen we de zwarte rand weghalen. Dit doen we door in de tabel met de rechtermuis te klikken en vervolgens op Tabeleigenschappen
pasted-file-11.png 24.71 KB
Zet de randdikte op 0 en klik op Ok
pasted-file-12.png 50.8 KB

De zwarte rand is hiermee verwijderd.

Vergeet niet om uw sjabloon op te slaan via Opslaan(F9)

Waarschijnlijk zult u in moeten spelen met verdelen van de cel breedtes totdat u het door u gewenste resultaat heeft bereikt. Zolang u rekening houdt dat de som van de individuele cellen niet boven de 100% uitkomt, kan er vrij weinig mis gaan. U kunt de Breedte naast percentages ook in pixels opgeven, maar percentages is eenvoudiger in gebruik.  Ook adviseren wij om een keuze te maken bij het opgeven van de breedte van de cellen. Het is niet te adviseren om zowel Breedte in pixels als Breedte in procenten door elkaar te gebruiken.

Afbeeldingen kunt u op dezelfde wijze toevoegen. Let er bij afbeeldingen echter wel op, dat als ze groter zijn dan de opgegeven ruimte van de Cel, ze de celgrootte vanzelf zullen aanpassen. Pas in dergelijke gevallen ofwel de ruimte van de cel aan, of verklein de afbeelding.