PS-2023 - MijnStembureau app bij gecombineerde verkiezingen

Laatst bijgewerkt 15 dagen

Als u MijnStembureau app gebruikt tijdens de gecombineerde Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezing zult u met een aantal zaken rekening moeten houden. Zo zorgt u ervoor dat de app gebruikers de juiste toegang hebben.

Dit artikel legt uit welke voorwaarden dat zijn, waarmee u kunt controleren of de app bij uw gemeente goed is ingericht voor de verkiezingsdag
De gebruikers van MijnStembureau app zullen op hun taken scherm automatisch de juiste taken zien. Bij gecombineerde verkiezingen worden de taken voor het doorgeven van de opkomstcijfers en de uitslagen automatisch voor iedere verkiezing herhaald . Eventueel kan, door op Sluiten te klikken, tussentijds teruggegaan worden naar het hoofdscherm om de taak later af te ronden.
Het openen en sluiten van een stembureau hoeft uiteraard eenmalig te gebeuren.
image.png 86.2 KB

Om er voor te zorgen dat de app goed is ingericht moet wel aan een aantal voorwaarden zijn voldaan:
  1. De app configuratie is ingesteld op gecombineerde verkiezingen
  2. De app gebruiker moet zijn ingedeeld op een stembureau
  3. De app gebruiker moet een uitnodiging en gebruikersrechten krijgen
  4. De app gebruiker moet zijn ingedeeld op beide verkiezingen
  5. Wijzigingen in indelingen verwerken

1. De app configuratie is ingesteld op gecombineerde verkiezingen

Voordat uw stembureauleden de app kunt gebruiken dient u deze eerst in te richten.
Dat doet u vanuit Procura Verkiezingen in het menu Dag van de Stemming > Configuratie.
image.png 61.18 KB
Op het tabblad Verkiezingen moeten al uw Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen zijn toegevoegd.  Toevoegen kan via de knop Verkiezing toevoegen.
Daarnaast zet u een vinkje bij "Gebruik indeling" bij één verkiezing (bij voorkeur PS-2023).
De volgorde van toevoegen bepaalt ook de volgorde in de app. In dit voorbeeld staat PS-2023 bovenaan. De uitslagen zullen dan ook eerst voor PS-2023 uitgevraagd worden en daarna voor het waterschap.

Tip: App één keer inrichten
Het vinkje "Gebruik indeling" zorgt dat al het configuratiewerk en dashboard vanuit één verkiezing geregeld kunnen worden. Bij de verkiezing waar dit vinkje staat (bij voorkeur PS-2023) gaat u straks de uitnodigingen voor de app sturen en op de verkiezingsdag hoeft u alleen in deze verkiezing te kijken naar uw dashboard.  Daarmee voorkomt u dat u telkens moet wisselen tussen verkiezingen.

2. De app gebruiker moet zijn ingedeeld op een stembureau

Alleen stembureauleden die zijn ingedeeld op een stembureau kunnen uitgenodigd worden om de app te gebruiken. De applicatie veronderstelt dat u alleen stembureauleden die zijn ingedeeld op de functie voorzitter toegang wilt geven tot de app, maar het is tijdens het uitnodigen eventueel ook mogelijk om de andere leden (stembureauleden tellers e.d.) uit te nodigen voor de app.

3. De app gebruiker moet een uitnodiging en gebruikersrechten krijgen

Via Dag van de Stemming > Uitnodigingen > Uitnodigen kunt u de voorzitters uitnodigen om de app te gaan gebruiken. Wilt u andere functies ook toegang geven voor de app? Plaats dan een vinkje bij "Toon alle functies".
Selecteer de stembureauleden die wilt uitnodigen en klik op Uitnodigen(F9)
In de popup kiest u welke gebruikersrechten de personen krijgen en welke mail u bij de uitnodiging wilt versturen.
Nadat de uitnodigingen zijn verstuurt hoort u een groen vinkje te zien bij alle leden die de app kunnen aan gebruiken. Alle voorzitters met een groen vinkje voor hun naam hebben een uitnodiging gekregen.

Controleer of bij alle leden waarvan u wilt dat ze de app mogen gebruiken een groen vinkje staat.
Tip: Eén keer uitnodigen
Het bij stap 1 gezette vinkje "Gebruik indeling" zorgt dat u de voorzitters één keer hoeft uit te nodigen. Bij het inloggen in de app krijgen de voorzitters automatisch rechten voor alle stembureaus en verkiezingen waar zij toegang voor horen te krijgen.

4. De app gebruiker moet zijn ingedeeld op beide verkiezingen

Omdat deze verkiezingen gecombineerde verkiezingen zijn, moet u de indeling ook bijhouden in de waterschapsverkiezing(en).
De app controleert niet alleen op welk stembureau de persoon is ingedeeld, maar ook in welke verkiezingen en geeft de gebruiker alleen rechten voor de stembureau(s) en verkiezing(en) waarop hij/zij is ingedeeld!
Bijvoorbeeld: Stel dat de voorzitter op stembureau 1 alleen in PS-2023 is ingedeeld op stembureau 1, dan betekent dat dat deze voorzitter wel uitslagen mag doorgeven voor PS-203 maar niet voor het Waterschap
Om te voorkomen dat u dubbel werk moet uitvoeren kunt u de volledige indeling in één keer vanuit een verkiezing kopiëren naar een andere verkiezing.
Hoe dat kopiëren te werk gaat wordt hier uitgelegd: Nieuws: PS-2023 Indelingen kopiëren bij gecombineerde verkiezingen (procura.nl)

5. Wijzigingen in indelingen verwerken

Na voltooien van stap 4 bent u in principe klaar, maar in de praktijk zien wij regelmatig dat de indeling van stembureaus vaak nog op het laatste moment verandert.

Belangrijk bij gecombineerde verkiezingen is dat u de wijzigingen in beide verkiezingen opslaat.
Als het veel wijzigingen zijn, kunt u ook de indeling opnieuw kopiëren. Nieuws: PS-2023 Indelingen kopiëren bij gecombineerde verkiezingen (procura.nl)

Belangrijk: Wijzigingen indelingen synchroniseren
Vergeet niet na wijzigingen in de indeling van uw stembureau om de configuratie opnieuw op te slaan.
Vanuit de verkiezing Provinciale Staten 2023 gaat u naar Dag van de stemming > Configuratie en klikt op Opslaan(F9)
Hiermee stuurt u de de laatste wijzigingen in de indelingen ook MijnStembureau app