OSV - Kandidatenlijsten importeren (gemeenteraad)

Laatst bijgewerkt ongeveer een jaar

In Procura Verkiezingen moet bekend zijn welke partijen en kandidaten verkiesbaar zijn.
Nadat de dag van kandidaatstelling is verstreken kunt u de kandidatenlijst uit OSV2020 aanmaken en importen in Procura Verkiezingen.

Bij een gemeenteraadsverkiezing zult u de kandidatenlijst zelfstandig moeten importeren.
Bij provinciale en landelijke verkiezingen zal Procura de kandidatenlijst voor u importeren.
Raadpleeg de handleiding van OSV om na te gaan hoe u een kandidatenlijst vanuit OSV kunt aanmaken. OSV maakt een “EML 230b kandidatenlijst” en een “EML 230c Totaallijsten” aan met de volgende naamgeving “Kandidatenlijsten_GR2022_<NAAMGEMEENTE>.eml.xml” en “Totaallijsten_GR2022_<NAAMGEMEENTE>.eml.xml”
Voor de werking van Procura Verkiezingen maakt het niet uit welk bestand u in Procura Verkiezingen inleest.
Het valt echter wel aan te bevelen om de totaallijsten te importeren.
Dit bestand bevat namelijk NAW-gegevens die u later bij het aanmaken van benoemingsbesluiten nodig heeft.

Plaats het EML-bestand op een tijdelijke locatie op uw computer. Bijvoorbeeld in C:\Downloads.
1.png 38.02 KB

Open vervolgens Procura Verkiezingen en controleer eerst of u de juiste verkiezing heeft geopend. In dit voorbeeld is dat Verkiezing Gemeenteraad 2022.
image.png 16.27 KB

Navigeer naar het  scherm Kandidaatstelling > Kandidatenlijsten > Uitwisseling via EML  klik op dit scherm u op de knop “Importeer eml”.
Selecteer vervolgens uit het menu het menu-item voor ofwel ”EML 230b - Kandidatenlijsten” of "EML 230c - Totaallijsten".

1516971649156.png 68.03 KB

Selecteer via “Bestand kiezen” het bestand en druk op “Controleren”.  Indien alle controles (verkiezing, kieskring, type bestand) zijn gedaan, kan het bestand worden geïmporteerd.
5.png 93.74 KB

Het bestand wordt ingelezen.

6.png 112.07 KB

Na het sluiten van de popup worden de ingelezen partijen en kandidaten getoond.