OSV - Definitieve uitslag importeren (gemeenteraad)

Laatst bijgewerkt ongeveer een jaar

Dit artikel beschrijft hoe u de vastgestelde uitslag vanuit OSV2020 exporteert en vervolgens importeert in Procura Verkiezingen

Dit stappenplan bestaat uit de volgende stappen:

• Stap 1: Exporteren EML uit OSV2020
  • Stap 2: Importeren uitslag in Procura Verkiezingen
  • Stap 3: Zet de uitslag op status compleet en definitief
  • Stap 4: Presenteren / analyseren van de uitslag op kandidaatniveau

Bekijk video

Stap 1: Exporteer uitslag EML uit OSV2020

Zodra de uitslag definitief is en in OSV is vastgesteld, kunt u deze uitslag op kandidaatniveau exporteren vanuit OSV. Raadpleeg daarvoor de handleiding van OSV. Na het "Aanmaken model N11" in OSV vindt u in de export directory (werkmap) van OSV een EML bestanden terug.

U heeft twee bestanden nodig:
  • Telling_GR2022_<GEMEENTE>.eml.xml
  • Resultaat_GR2022_<GEMEENTE>.eml.xml
  • Let op: Gebruik het EML-bestand, niet het ZIP-bestand
Beide bestanden worden in OSV2020 voor u aangemaakt.

N.b. U kunt eventueel i.p.v. telling  510a ook per stembureau een zogenaamd "EML 510a Telling stembureau importeren, maar gebruik bij voorkeur 510b telling gemeente.

Stap 2: Importeer uitslag in Procura Verkiezingen

• Plaats de in OSV2020 bestanden op een computer waarop u toegang heeft tot Procura Verkiezingen.

• Open Procura Verkiezingen en open de juiste verkiezing en navigeer naar Uitslagverwerking > Uitwisseling via EML > EML 510 - Telling
    Klik vervolgens op de knop Importeer EML en kies voor  EML 510b – Telling gemeente
    afbeelding.png 48.17 KB

• Klik op Bestand kiezen en navigeer naar de map waar u het EML-bestand genaamd "Telling_GR2022_<GEMEENTE>.eml.xml"  staat.

Let op: Upload het EML-bestand, niet het ZIP-bestand.
    Pak het ZIP-bestand uit en upload het bestand "Telling_GR2022_<GEMEENTE>.eml.xml"
    pasted-file-4.png 22.6 KB
  • Selecteer het bestand en klik op Controleren. Als u geen foutmeldingen ziet kunt u op Importeren klikken.
    De gegevens worden nu ingelezen. U kunt de voortgangsbalk na het inlezen wegklikken.

• Navigeer nu naar Uitslagverwerking > Uitwisseling via EML > EML 520 - Resultaat
    Klik vervolgens op de knop Importeer EML

image.png 70.12 KB
  • Klik op Bestand kiezen en navigeer naar de map waar u het EML-bestand genaamd "Resultaat_GR2022_<GEMEENTE>.eml.xml"  staat.
    Let op: Upload het EML-bestand, niet het ZIP-bestand.
    Pak het ZIP-bestand uit en upload het bestand "Resultaat_GR2022_<GEMEENTE>.eml.xml"

• Selecteer het bestand en klik op Controleren. Als u geen foutmeldingen ziet kunt u op Importeren klikken.
    De gegevens worden nu ingelezen. U kunt de voortgangsbalk na het inlezen wegklikken.

Stap 3: Zet de uitslag op status compleet en definitief

Voordat u de uitslag op kandidaatniveau terugziet in Procura Verkiezingen, zult u eerst moeten aangeven dat de huidige verkiezingen zijn afgerond en dat de uitslag definitief is vastgesteld.

• Navigeer naar het scherm Uitslagverwerking > Uitslagberekening > Status uitslagverwerking.
    Plaats  op dit scherm een vinkje voor “De uitslag is compleet”, “De uitslag is definitief vastgesteld” en “De uitslag mag op kandidaatniveau worden gepresenteerd”. Klik daarna op de knop Toepassen(F9)

image.png 59.84 KB

Stap 4: Presenteren / analyseren van de uitslag op kandidaat niveau

Nadat u stap 2 heeft uitgevoerd zult u zien dat er extra knoppen menuopties zichtbaar zijn in Procura Verkiezingen.

• U kunt via de schermen Presentatie > Analyse van de uitslag > Uitslag per kandidaat de uitslag per kandidaat inzien.
    pasted-file-6.png 164.62 KB
  • U kunt deze gegevens desgewenst exporteren naar PDF of CSV of met behulp van de de presentatiemodule presenteren.